Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πολύ πληθωρικό σοκολατένιο κέικ, που τρως με τα μάτια κλειστά. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι στο κέικ προσθέτουμε καφέ φίλτρου και στη γέμιση φυστικοβούτυρο.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Για το κέικ
200 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε μέτρια κομμάτια
400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
60 γρ. κακάο
300 ml ζεστός καφές φίλτρου
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά μεγάλου μεγέθους
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1½ κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη βουτυρόκρεμα
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
250 γρ. φυστικοβούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3½ -4 κούπες ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4-1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες
Για τη διακόσμηση
έτοιμο σιρόπι σοκολάτας
αλατισμένα αράπικα φιστίκια
σταγόνες κουβερτούρας ή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Κέικ
Για το mud cake σοκολάτας άρχικά θα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα τοιχώματα σε ένα βαθύ στρογγυλό τσέρκι με διάμετρο 20 εκ. και το ακουμπάμε σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή τα ανακατεύουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Φροντίζουμε ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στην επιφάνεια του νερού.
Εναλλακτικά, τα λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στα 600 W, για 1 λεπτό, σταματώντας στα μισά του χρόνου και ανακατεύοντας καλά.
Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί ή τον φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε τον ζεστό καφέ, σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας καλά κάθε δόση.
Τέλος, ρίχνουμε τη βανίλια και τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα.
Ρίχνουμε στον κάδο το μείγμα σοκολάτας και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε για 1 λεπτό, σπρώχνοντας παράλληλα προς τα κάτω με μια ελαστική σπάτουλα όσο από το μείγμα έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
Αδειάζουμε το μείγμα στο τσέρκι, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Δοκιμάζουμε αν το κέικ είναι έτοιμο τρυπώντας το κέντρο το με ένα μαχαίρι: θα πρέπει να βγει καθαρό και στεγνό, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ. Το αφήνουμε να κρυώσειεντελώς πάνω σε μια σχάρα. Το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Γέμιση φυστικοβούτυρου
Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και τα χτυπητήρια ή το φτερό.
Ρίχνουμε στον κάδο το αγελαδινό βούτυρο και το φυστικοβούτυρο και τα χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά, με το φτερό, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την άχνη και ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Χτυπάμε για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η άχνη να ενσωματωθεί.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο.
Το μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη-αστέρι.
Συναρμολόγηση
Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και με μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού το κόβουμε οριζοντίως σε 3 ή 4 φέτες.
Σε μια πιατέλα βάζουμε τη μία φέτα κέικ και την καλύπτουμε με ροζέτες από την κρέμα φιστικοβούτυρου. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα κέικ, την οποία επίσης στολίζουμε με ροζέτες κρέμας κ.ο.κ. Στην τελευταία φέτα κέικ, δεν θα βάλουμε κρέμα.
Γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας, ψιλοκομμένη κουβερτούρα (ή τις σταγόνες κουβερτούρας) και με τα αλατισμένα αράπικα φιστίκια.