Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΗ εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Μάνου έχει μελετήσει την τσακώνικη διάλεκτο και διατροφή και έχει συγκεντρώσει πλήθος παραδοσιακών συνταγών από την περιοχή. Τη συνταγή αυτή της την έχει δώσει η κ. Χαρίκλεια Σωτ. Αντωνίου, 69 ετών, από την Καστάνιτσα, τσακωνοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, και είναι μια γλυκιά μπομπότα που σε περιόδους νηστείας την έφτιαχναν σε νηστίσιμη εκδοχή με ελαιόλαδο και πετιμέζι ή χαρουπόμελο.
Ελένη Μάνου
Υλικά
- 4 φλιτζ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
- 220 ml γάλα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο ακόμα για το ταψί
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- σιρόπι βυσσινάδα ή οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού, π.χ. βύσσινο, κεράσι, σταφύλι, κυδώνι κ.λπ.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τσακώνικη μπομπότα με γλυκό κουταλιού, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια λευκή κρέμα.
- Σταματάμε το μίξερ και στο εξής ανακατεύουμε με σύρμα χειρός καθώς προσθέτουμε τμηματικά τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά: πρώτα το γάλα, έπειτα το καλαμποκάλευρο και το ξύσμα λεμονιού και στη συνέχεια τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού και το αλάτι.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-35 εκ., αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.
- Μόλις βγει το γλυκό ζεστό από τον φούρνο, το περιχύνουμε (κατά βούληση) με σιρόπι βυσσινάδας (αδιάλυτο) ή με οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (ταιριάζει ιδιαίτερα το ψιλοκομμένο γλυκό λεμόνι, πορτοκάλι, νεράντζι ή περγαμόντο με μπόλικο σιρόπι. Είναι ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ σας.