
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΜπισκότα με φασόλια; Και όμως! Τα όσπρια δίνουν σώμα σε αυτό το πρωτότυπο gluten free γλυκάκι. Η γεύση τους ωστόσο δεν είναι διακριτή καθώς επικρατούν εκείνες του πορτοκαλιού, του τζίντζερ και της σοκολάτας.
Μαρία Μπαριάμη, Αντωνία Κατή
Υλικά
- 120 γρ. γίγαντες ή λευκά φασόλια, βρασμένα και στραγγισμένα (ζυγισμένα μετά το στράγγισμα)
- 50 γρ. ψιλοτριμμένο καρότο
- 1 αυγό
- 100 γρ. μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- λίγο τριμμένο τζίντζερ (μπορούμε να τρίψουμε φρέσκο ή να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένο σε σκόνη. Η ποσότητα εξαρτάται από την ένταση που θέλουμε να δώσουμε)
- 1 κουτ. γλουκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κ.σούπας μηλόξιδο
- μία πρέζα αλάτι
- 100 γρ. αλεύρι βρώμης
- 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας τουλάχιστον 70% κακάο
Μυστικά
Παραλλαγή χωρίς ξηρούς καρπούς: Αντί για 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου προσθέτουμε άλλα 50 γρ. αλεύρι βρώμης, οπότε συνολικά 150 γρ. αλεύρι βρώμης. Όλα τα άλλα παραμένουν το ίδιο.
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα μπισκότα καρότου με φασόλια ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε σε μια λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ τα φασόλια, το μέλι, το αυγό, το λάδι καρύδας, το ξύσμα πορτοκάλι, λεμόνι, τζίντζερ και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε το καρότο και χτυπάμε μέχρι και αυτό να αναμιχθεί καλά.
- Ρίχνουμε το μηλόξιδο, το αλάτι και τη σόδα, τα βλέπουμε να αφρίζουν και χτυπάμε άλλη μια φορά.
- Προσθέτουμε τα δύο αλεύρια και ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη μας.
- Στο τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε να πάνε ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε κορνέ και σχηματίζουμε δίσκους.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να τα δούμε να παίρνουν ωραίο χρώμα.