
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ σκωτσέζικη ζύμη shortbread είναι από τις πιο εύκολες και αγαπητές στους Βρετανούς και τη φτιάχνουν σε πολλές αρωματικές παραλλαγές. Με αυτή τη βουτυράτη ζύμη ζυμώνουν τα τριγωνικά αυτά μπισκότα, που εμφανίζονται για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα και θεωρούνται από τα παλαιότερα του είδους. Είναι τόσο έντονα αρωματισμένα με εσπεριδοειδή, που λέγεται ότι μέσα τους θα μπορούσες να ρίξεις δηλητήριο και να μην το καταλάβει αυτός που θα τα φάει!
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του σκεύους
- 80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. ρυζάλευρο (όχι η παιδική τροφή, αλλά σκέτο ρυζάλευρο – θα το βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, στο ράφι με τα άλευρα ή τα προϊόντα ειδικής διατροφής)
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αρωματικά μπισκότα με ζύμη shortbread, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 26 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Προσθέτουμε τα ξύσματα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ρυζάλευρο και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη.
- Την αδειάζουμε στην ταρτιέρα (ή στο ταψάκι) και με τις παλάμες μας τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Τη χαράζουμε ακτινωτά σαν πίτσα, φτιάχνοντας 16 λεπτά τρίγωνα κομμάτια.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια εδώ κι εκεί.
- Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια τη φουρνίζουμε απευθείας από το ψυγείο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε στα σημεία όπου χαράξαμε τα κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με άχνη και σερβίρουμε τα αρωματικά μπισκότα.