Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΗ κλασική ανατολίτικη κρέμα με τη μεγάλη ιστορία είναι ένα πανεύκολο γλυκό, μια κρέμα κατσαρόλας στην πραγματικότητα, που πήζει με κορν φλάουρ. Εδώ τη σερβίρουμε με μια εύκολη κομπόστα από φρέσκα βερίκοκα, για ένα πιο «γεμάτο» και καλοκαιρινό κέρασμα. Το καλό είναι ότι τόσο η κρέμα όσο και τα βερίκοκα μπορούν να σερβιριστούν και χωριστά ως αυτόνομα γλυκά.
Υλικά
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
- 40 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 2 κρυσταλλάκια μαστίχας, κοπανισμένα σε σκόνη στο γουδί μαζί με λίγη από τη ζάχαρη
Για τα βερίκοκα
- 10 φρέσκα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
- 600 ml λευκό ξηρό κρασί
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Διαδικασία
Μουχαλεμπί
- Για να ετοιμάσουμε το μουχαλεμπί με βερίκοκα βρασμένα σε κρασί ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και την κοπανισμένη μαστίχα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα σε 100 ml κρύο νερό.
- Όταν το γάλα στην κατσαρόλα ζεσταθεί καλά, αλλά πριν πάρει βράση, προσθέτουμε το μείγμα του κορν φλάουρ.
- Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Το μοιράζουμε σε μπολάκια ή σε ποτήρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθούν (τουλάχιστον 2 ώρες).
Βερίκοκα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το μέλι και το θυμάρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα βερίκοκα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο μαλακά ήταν εξαρχής. Θέλουμε ίσα να μαλακώσουν λίγο, αλλά όχι σε σημείο που να χάσουν το σχήμα τους και να αρχίσουν να λιώνουν.
- Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωριστά από το σιρόπι.
- Βράζουμε το σιρόπι για άλλα 10-15 λεπτά, ώστε να δέσει ελαφρώς, και το αφήνουμε κι αυτό να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε σε κάθε μπολ με μουχαλεμπί 2-3 από τα βερίκοκα και περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι τους.