Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΗ πρόεδρος του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή» στην Κερατέα, Σοφία Συρίγου, μάς φτιάχνει μουστοκούλουρα με τζίντζερ, μια προσθήκη που ταιριάζει τέλεια με τα αρώματα του μούστου και του κανελογαρίφαλου. «Περνούσα τη φάση που δοκίμαζα το τζίντζερ σχεδόν παντού, κυρίως στη μαγειρική, και στην αρχή το χρησιμοποιούσα με φειδώ, τόσο που το βαζάκι δεν άδειαζε. Μέχρι που κάποια φορά, καθώς έφτιαχνα τα κλασικά μουστοκούλουρα, σκέφτηκα να προσθέσω. Είδα ότι ταίριαξε και από τότε φτιάχνω πάντα και αυτή την εκδοχή, μαζί με την παραδοσιακή», εξηγεί η Σοφία. «Η σκέψη μου ήταν: αφού ταιριάζει το γαρίφαλο που είναι κι αυτό πικάντικο, γιατί όχι και το τζίντζερ; Την πρώτη φορά έβαλα λίγο και δεν κατάλαβε κανείς τη διαφορά. Τη δεύτερη παραέβαλα και τα μουστοκούλουρα “έκαιγαν”, έγιναν καυτερά. Την τρίτη φορά είχα βρει την ισορροπία», εξηγεί γελώντας.
Αν θέλουμε φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα όλο τον χρόνο, μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα μούστου στις αρχές του φθινοπώρου, που είναι η εποχή του, να τον μοιράσουμε σε καθαρά μπουκαλάκια του νερού και να τον διατηρήσουμε για πολλούς μήνες στην κατάψυξη.
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Σοφία Συρίγου
Υλικά
2 1⁄2 ποτήρια* ελαιόλαδο
2 ποτήρια μούστος, «κομμένος», έτοιμος για χρήση (τον βρίσκουμε το διάστημα του τρύγου, σε κάβες, οινοποιεία και αρκετά παντοπωλεία) ή 2 ποτήρια πετιμέζι αραιωμένο με νερό ως εξής: γεμίζουμε το κάθε ποτήρι μέχρι τα 2 εκ. με πετιμέζι και έπειτα απογεμίζουμε με νερό
2 1⁄2 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 γεμάτο κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
Μυστικά
*Το ποτήρι που χρησιμοποιεί στη συνταγή η κυρία Σοφία ως μεζούρα είναι χωρητικότητας 250 ml, δηλαδή ένα τυπικό νεροπότηρο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μουστοκούλουρα με τζίντζερ αρχικά βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το ελαιόλαδο, τον μούστο (ή το αραιωμένο πετιμέζι), τη ζάχαρη και το φρέσκο τζίντζερ και χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί σχεδόν όλη.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξερό τζίντζερ.
Ρίχνουμε σταδιακά το στεγνό μείγμα στο υγρό, ανακατεύοντας.
Σταδιακά, όσο θα προσθέτουμε τα αλεύρια, το μείγμα θα σφίγγει και θα το ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με τον γάντζο του μίξερ. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό και με λαδωμένη υφή, όπως ακριβώς των μελομακάρονων. Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το στεγνό μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, το πλάθουμε σε μπαστουνάκι λεπτό και τυλίγουμε σε κουλουράκι, Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι.
Τα αραδιάζουμε στα ταψιά σε απόσταση λίγων εκατοστών μεταξύ τους, γιατί με το ψήσιμο φουσκώνουν και απλώνουν.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα μουστοκούλουρα με τζίντζερ να κρυώσουν.