Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο καρδάμωμο δίνει ξεχωριστό, αρωματικό χαρακτήρα σε αυτή τη λαχταριστή μηλόπιτα. Προαιρετικά, στα τελευταία λεπτά του ψησίματος, περιχύνουμε με μια καραμελένια σάλτσα.
Υλικά
4 μέτρια μήλα κόκκινα Ζαγοράς, καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη (λέγεται και κακουλέ και το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα)
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
βούτυρο για το ταψί
Για τη ζύμη
2 μεγάλα αυγά
200 γρ. ζάχαρη
50 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, σε σκόνη
Για τη σάλτσα (προαιρετικά)
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μηλόπιτα χωρίς φύλλο, με καρδάμωμο και πορτοκάλι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 150 ml νερό, τα μήλα, το καρδάμωμο, τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσουν ελαφρώς τα μήλα.
- Αδειάζουμε το όλον στο ταψί. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού
Ζύμη
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 - 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και το καρδάμωμο και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια σχετικά υδαρής ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η μηλόπιτα και να ροδίσει.
Σάλτσα (προαιρετικά)
- Σε ένα μπρίκι βράζουμε για 2 λεπτά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη.
- Τραβάμε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Προσοχή, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα αλλά προσεκτικά για να μην καούμε. Η προσθήκη της σάλτσας τα τελευταία λεπτά του ψησίματος δίνει έξτρα νοστιμιά στη μηλόπιτα και την κάνει πιο ζουμερή.