Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
Αποθήκευση για αργότεραΛέγεται και μουχαλεμπία. Είναι ένα εύκολο, νόστιμο και δροσιστικό γλυκό με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή.
Μαριάννα Γκιτσάκη/ Σουρτούκω
Υλικά
1.000 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
120 γρ. νισεστές
50 γρ. ζάχαρη
3 ml (περίπου 1/2 κουτ. γλυκού) ροδόνερο
Για το σερβίρισμα
φυστίκια Αιγίνης αποξηραμένα τριαντάφυλλα (προαιρετικά· τα βρίσκουμε σε μπαχαράδικα – ζητάμε βρώσιμα)
μέλι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μαχλέπι με ροδόνερο και χαλαπιάνια (φυστίκια Αιγίνης), ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα με τον νισεστέ μέχρι να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κοχλάσει και να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Ρίχνουμε το ροδόνερο και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά.
Προαιρετικά, για να γίνει ακόμη πιο βελούδινη η κρέμα, μπορούμε να την περάσουμε από ψιλή σήτα.
Μοιράζουμε αμέσως σε 4 μπολάκια και, μόλις πέσει η θερμοκρασία, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φυστίκια Αιγίνης, προαιρετικά με τριαντάφυλλα και με λίγο μέλι.