Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΔεν το αρωματίζουμε απλώς με χυμό και ξύσμαπορτοκαλιού – αυτό το κέικ περιέχει ολόκληρα πορτοκάλια, βρασμένα και πολτοποιημένα. Γι’ αυτό είναι πιο αρωματικό, με πολύ έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού, και αρκετά μαλακό. Αν θέλουμε, φτιάχνουμε κι ένα περίτεχνο σιρόπι πορτοκαλιού, για να περιχύσουμε κάθε κομμάτι κατά το σερβίρισμα. Θα απογειώσει τη γεύση του κέικ και θα το ανεβάσει στη σφαίρα των γιορτινών γλυκών. Θα σας προτείναμε να το σερβίρετε συνοδεία τσαγιού, ως ένα ωραίο απογευματινό κέρασμα.
Υλικά
2 μεγάλα πορτοκάλια
175 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + λίγο για τη φόρμα
300 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
90 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη, που θα βρούμε σε ορισμένα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με υγιεινές τροφές – συχνά αναφέρεται ως «αλεύρι αμυγδάλου»)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι πορτοκαλιού (προαιρετικό)
60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
600 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1 κλωναράκι βανίλιας
30 γρ. Grand Marnier ή Cointreau ή λικέρ πορτοκαλιού
Μυστικά
Για να κερδίσουμε χρόνο, μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι την ώρα που βράζουμε τα πορτοκάλια για το κέικ.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κέικ πορτοκαλιού με σιρόπι πορτοκαλιού, πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 30-40 λεπτά).
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ (μαζί με τις φλούδες τους). Ζυγίζουμε και κρατάμε 400 γρ. από την πούλπα αυτή.
Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη, τα αυγά και την αμυγδαλόσκονη, ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα του κέικ, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά (δοκιμάζουμε τρυπώντας το με μαχαίρι – αν βγει λερωμένο με υγρή ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμη).
Αφήνουμε το κέικ μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε το κέικ πορτοκαλιού να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, προσθέτοντας σε αυτόν τα σποράκια από το εσωτερικό της βανίλιας (τα παίρνουμε ως εξής: κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος, την ανοίγουμε στη μέση και με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε ελαφρώς το εσωτερικό της για να μαζέψουμε τα σποράκια).
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, να ζεσταθεί ο χυμός.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά, περιμένοντας να καραμελώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη.
Μόλις λιώσει και καραμελώσει όλη η ζάχαρη, ρίχνουμε προσεκτικά τον ζεστό χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να αναμειχθεί με την καραμέλα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (αν ο χυμός είναι κρύος, η καραμέλα θα σκληρύνει και δεν θα ομογενοποιείται).
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά έως ότου η ποσότητα μείνει η μισή (για 20-25 λεπτά περίπου).
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το Grand Marnier.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρισμα
Περιχύνουμε κάθε κομμάτι κέικ πορτοκαλιού με 2-3 κουταλιές από το σιρόπι, όταν πρόκειται να σερβίρουμε.