
Αυτή τη μυρωδάτη κρέμα εσπεριδοειδών με πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ και νεράντζι θα τη βάλουμε σαν μαρμελάδα στο ψωμί μας αλλά θα τη χρησιμοποιήσουμε και σε τάρτες και όποιο άλλο γλυκό μας κάνει κέφι.
Υλικά
- 180 ml ανάμεικτος φρεσκοστυμμένος χυμός από πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ και νεράντζι
- 60 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 μανταρίνι
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
- 220 γρ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 μεγάλοι κρόκοι
- 1/4 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
- Για τη κρέμα (curd) εσπεριδοειδών, ξεκινάμε και σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζουμε τους χυμούς και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών, το βούτυρο και τη ζάχαρη και το τοποθετούμε σε μπεν μαρί (δηλαδή το στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό) και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τους κρόκους μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στο ανοξείδωτο μπολ στο μπεν μαρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί. Μετά από 9-10 λεπτά, η κρέμα θα έχει πήξει και θα στερεώνεται στο κουτάλι. Για καλύτερο έλεγχο, όμως, προτείνουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 80°C, η κρέμα είναι έτοιμη και αποσύρουμε από το μπεν μαρί.
- Ρίχνουμε το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
- Αδειάζουμε σε βάζο, αφήνουμε να κρυώσει και μετά το διατηρούμε με κλεισμένο το καπάκι στο ψυγείο.