Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜε ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας και μια μικρή ποσότητα ούζο φτιάχνουμε κουραμπιέδες τραγανούς και μυρωδάτους.
Ελένη Μάνου
Υλικά
- 2 κούπες ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
- 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ούζο (ή ροδόνερο ή ανθόνερο)
- 1/2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 8 κούπες αλεύρι μαλακό
- 2 + 1/4 της κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στους 180°C για 5-7 λεπτά, χοντροσπασμένα και σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
- λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο, για το ράντισμα
- άφθονη ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
- Για τους κουραμπιέδες με λάδι ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σχολαστικά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ούζο (ή το ανθόνερο ή το ροδόνερο) με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη σόδα (προσεκτικά γιατί αφρίζει), ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο μείγμα του μίξερ. Χτυπάμε για λίγο ακόμη.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τα αμύγδαλα.
- Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα μαλακό και εύπλαστο.
- Πλάθουμε περίπου 65 κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή στρογγυλούς και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για 30-35 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρά, μέσα στο ταψί.
- Τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο, όσο είναι ακόμη χλιαροί.
- Σε επίπεδη επιφάνεια στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και αραδιάζουμε εκεί τους ραντισμένους κουραμπιέδες.
- Τους πασπαλίζουμε με λίγη από την άχνη, κοσκινισμένη, και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Τότε τους τυλίγουμε καλά σε άχνη και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα.