Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ επιτυχία είναι σίγουρη και η απόλαυση εξασφαλισμένη με αυτή τη συνταγή για κλασικά πασχαλινά κουλουράκια.
Υλικά
- 320 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 280 γρ. (1 1⁄2 κούπα, κοφτή) ζάχαρη
- 3 αυγά
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/4 κούπας κονιάκ
- 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 5-6 κρόκοι αυγού για το άλειμμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια, αρχικά βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε τα υλικά με το χέρι μας μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια πλεξούδες ή σε όποιο σχήμα θέλουμε.
- Τα μεταφέρουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα αλείφουμε καλά με κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200°C (αντιστάσεις πάνω- κάτω) ή στους 170-180°C (στον αέρα) για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε, τα πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια, να κρυώσουν καλά και τα μεταφέρουμε σε δοχεία που κλείνουν καλά, για να μείνουν τραγανά.