Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤα παξιμάδια χαρουπιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκές συνταγές με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως αυτός ο σούπερ απολαυστικός κορμός σοκολάτας.
Υλικά
350 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
80 γρ. καρυδόψιχα ολόκληρη
40 ml ρακόμελο
200 ml γάλα φρέσκο
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο, σε σκόνη
60 γρ. κακάο, σε σκόνη
70 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος
100 ml σιρόπι μελάσας (σιρόπι από ζαχαροκάλαμο) ή πετιμέζι
Διαδικασία
Για τον κορμό με χαρουποπαξίμαδα, ρακόμελο και κάρδαμο ξεκινάμε και σε ένα μπολ σπάμε τα παξιμάδια και την καριδόψιχα σε μικρά κομμάτια και τα βρέχουμε με το ρακόμελο και το γάλα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα το βούτυρο, το κάρδαμο, το κακάο και την άχνη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Ενσωματώνουμε το μείγμα με τα παξιμάδια και ανακατεύουμε.
Βάζουμε διάφανη μεμβράνη στο εσωτερικό της φόρμας, έτσι ώστε να περισσεύει αρκετή για να μπορέσουμε να σκεπάσουμε όλο το υλικό μέσα στη φόρμα.
Γεμίζουμε με το μείγμα, πιέζουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε με τη μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα.
Ξεφορμάρουμε, γαρνίρουμε με το σιρόπι, την καρυδόψιχα και σερβίρουμε σε λεπτές φέτες.