Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΟι µικρές και ζουµερές κληµεντίνες δεν έχουν το άρωµα των µανταρινιών, είναι όµως βολικές για γλυκό κουταλιού, µια και είναι µικρές και συµπαγείς. Τις αρωµατίζουµε µε φλούδι µανταρινιού και µοσχοµυρίζουν.
Υλικά
- 1 κιλό μικρές κλημεντίνες, βιολογικές
- 1 κιλό ζάχαρη
- 5 καρφάκια γαρίφαλο
- το φλούδι από 1 ακέρωτο μανταρίνι (όχι κλημεντίνη)
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, ψημένα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις κλημεντίνες γλυκό κουταλιού ζεματίζουμε τις κλημεντίνες σε νερό που κοχλάζει για 3 - 4 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό.
- Τις αφήνουμε 3 ώρες, αλλάζοντας στο ενδιάμεσο το νερό 2 - 3 φορές.
- Ξύνουμε από το φλούδι του μανταρινιού την άσπρη μεμβράνη και κόβουμε το φλούδι σε ψιλά «κουρελάκια», τα οποία βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα μαζί με 4 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη.
- Αφαιρούμε τον ομφαλό από τις κλημεντίνες με μυτερό μαχαιράκι.
- Οταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις κλημεντίνες και τα γαρίφαλα.
- Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει κανονικά το σιρόπι.
- Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για ένα εικοσιτετράωρο.
- Οι κλημεντίνες θα βγάλουν υγρά, οπότε την επομένη, ξαναδένουμε το γλυκό βράζοντάς το ξανά.
- Αφήνουμε ξανά για ένα εικοσιτετράωρο μήπως βγάλουν και άλλα υγρά οι κλημεντίνες και ξαναβράζουμε.
- Προς το τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.