
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΗ κουβερτούρα που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι η κλασική με 50-55% κακάο ή μια πιο πικρή, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο. Όσο για το φιστικοβούτυρο, επιλέγουμε ένα λείο, χωρίς κόκκους, για τέλεια υφή του κέικ.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
- 3 μέτριες μπανάνες, ώριμες αλλά σφιχτές, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες
- 200 γρ. φυστικοβούτυρο
- 100 γρ. μέλι
- 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο (ή καλής ποιότητας σπορέλαιο)
- 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 150 γρ. σταγόνες κουβερτούρας (ή κουβερτούρα με 50-55% κακάο, πολύ ψιλοκομμένη)
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για το κέικ μπανάνα-σοκολάτα με φυστικοβούτυρο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 20 εκ.
- Σε ένα βαθύ μπολ πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ τις μπανάνες, το φυστικοβούτυρο, το μέλι, τα αυγά, το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα πυκνό και ομοιογενές.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Τέλος, ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας ή την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα για να απλωθούν στο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Γίνεται ένα κέικ με κάπως ζουμερή υφή και σκουρόχρωμη επιφάνεια.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι και το πασπαλίζουμε με άχνη. Το κόβουμε σε εννέα τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.