
Και πραλίνα και γλάσο εσπεριδοειδών έχει αυτό το υπέροχο κέικ φουντουκιού που τυγχάνει να είναι και gluten free!
Υλικά
- 250 γρ. φουντουκόψιχα, καβουρδισμένη και αλεσμένη σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 70 γρ. καστανή ζάχαρη
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)
- 200 γρ. φουντουκόψιχα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 25 ml ηλιέλαιο
Για το γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικά)
- 400 γρ. άχνη ζάχαρη
- 70 ml ανάμεικτος φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών
Διαδικασία
- Για το κέικ φουντουκιού, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα, βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της ένα κομμάτι λαδόκολλας (κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού μας).
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη φουντουκόψιχα με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα.
- Αδειάζουμε σε μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο και ρίχνουμε εκεί το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης. Τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τη σκόνη φουντουκιού, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ρίχνουμε τη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, τουμπάροντας το κέικ σε πιατέλα.
Πραλίνα φουντουκιού (προαιρετική)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τα φουντούκια, τα φουρνίζουμε και τα καβουρδίζουμε για 15 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί μια καραμέλα.
- Ρίχνουμε μέσα τα ζεστά φουντούκια, ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά από την καραμέλα και αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε μια στρώση και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Τα σπάμε με το χέρι, τα αδειάζουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε και προσθέτουμε το ηλιέλαιο.
- Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.
Γλάσο εσπεριδοειδών (προαιρετικό)
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό.
Στόλισμα (προαιρετικό)
- Αλείφουμε το κέικ με την πραλίνα και ραντίζουμε με το γλάσο.