
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΈνα κέικ με παντζάρι και ανάλαφρο γλάσο αναρής και το γνωστό σε όλους μας κέικ γεωγραφία με γλάσο μαύρης σοκολάτας.
Υλικά
- 3 αυγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- βανίλια
- 200 ml λάδι
- 300 γρ. αλεύρι
- 10 γρ. Baking Powder
- 5 γρ. σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα αλεσμένη
- 300 γρ. παντζάρια ωμά και καθαρισμένα
- 100 γρ. καρύδια, αλεσμένα
- 150 γρ. γιαούρτι
Για το γλάσο
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γρ. αναρή ανάλατη
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- βανίλια
- 150 γρ. φρέσκια κρέμα
Διαδικασία
- Τρίβουμε τα παντζάρια σε λεπτό τρίφτη. Χτυπάμε μαζί τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 2΄. Ελαττώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια το παντζάρι και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το Baking Powder, τη σόδα, την κανέλα και τα καρύδια και τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ. Ανακατεύουμε ελαφρά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα σε 4 φόρμες για κέικ διαμέτρου 19 εκ. Ή 3 φόρμες διαμέτρου 22 εκ. (λαδωμένες, με τον πάτο καλυμμένο με λαδόκολλα). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15΄. Όταν κρυώσουν τα ενώνουμε με γλάσο.
- Για να φτιάξουμε το γλάσο, χτυπάμε καλά το βούτυρο. Προσθέτουμε την αναρή, την άχνη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε ξεχωριστά 250 γρ., στο οποίο προσθέτουμε τη φρέσκια κρέμα. Χτυπάμε για 1΄ και το χρησιμοποιούμε για το εξωτερικό γαρνίρισμα του κέικ. Με το αρχικό γλάσο (χωρίς τη φρέσκια κρέμα) ενώνουμε τις βάσεις κέικ.