Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πλούσιο κέικ μήλου, κανελάτο, ξηροκαρπάτο, που με το σιρόπι -και ίσως και λίγη άγλυκη σαντιγί- γίνεται ακόμη πιο λαχταριστό. Τέλειο για τον καφέ ή το τσάι.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουτ. σούπας για τα μήλα + λίγο ακόμα για τη φόρμα
- 130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 300 γρ. μήλα, τριμμένα + 300 γρ. μήλα, κομμένα σε κυβάκια 6 x 6 χλστ.
- 300 ml ελαιόλαδο (επιλέγουμε κάποιο που δεν έχει έντονα πικρή γεύση) ή ηλιέλαιο
- 300 γρ. λευκή ζάχαρη
- 130 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
- 3 κάψουλες βανιλίνη
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Σιρόπι
- 60 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 50 γρ. ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
- 1 τσιμπιά αλάτι σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ μήλου σιροπιασμένο με μέλι και ρούμι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C, με αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τα δύο είδη ζάχαρης, το ρούμι, τη βανιλίνη και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε και τα τριμμένα μήλα.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Αδειάζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα με το λάδι και τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα κυβάκια μήλου και τα καρύδια, προσθέτουμε τη 1 κουτ. σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα. Ανακατεύουμε ξανά το μείγμα ελαφρώς, ώστε να σκορπίσουν παντού τα μήλα.
- Αδειάζουμε στη φόρμα, τη χτυπάμε 4-5 φορές πάνω στον πάγκο, για να απλώσει το μείγμα και να φύγουν τυχόν φουσκάλες αέρα, και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε πιατέλα.
Σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Περιχύνουμε το κέικ, όσο είναι ακόμα ζεστό, με το μισό σιρόπι, ζεστό κι αυτό, ώστε να το απορροφήσει με ευκολία. Αφήνουμε να κρυώσει και τότε σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, συνοδεύουμε κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά άγλυκη σαντιγί.