Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΌταν καβουρδίζουμε το βούτυρο για αρκετή ώρα, η γεύση του αποκτά βάθος και άρωμα σαν ξηρός καρπός. Με αυτό ετοιμάσαμε αυτό το απίθανο κέικ μήλου με φουντούκια. Απολαύστε το!
Αμαρυλλίς Τσέγκου
Υλικά
- 125 γρ. αλατισμένο βούτυρο αγελάδας
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 3 μεσαία αυγά
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 3 βανιλίνες)
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 50 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
- 3/4 φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου (ή άλλο γάλα, φυτικό ή ζωικό)
- 3 μεγάλα μήλα, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
Για το σερβίρισμα
- 2 κουτ. σούπας μέλι, ζεσταμένο σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά
- ζάχαρη άχνη και κανέλα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ μήλου με καβουρδισμένο βούτυρο και φουντούκια, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις ή στους 160ºC στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 20-24 εκ. στρώνουμε χαρτί ψησίματος και βουτυρώνουμε ελαφρά τα τοιχώματά του.
- Βάζουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να μοσχομυρίσει, περιστρέφοντας το τηγάνι, για περίπου 5-8 λεπτά. Το έχουμε στον νου μας διαρκώς, καθώς μπορεί να καεί εύκολα.
- Μόλις είναι έτοιμο, το περνάμε από ψιλό σουρωτό σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ και το χτυπάμε με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός, ενώ παράλληλα προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το αλάτι, ανακατεύουμε πολύ καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης.
- Τέλος, προσθέτουμε τα φουντούκια και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε από πάνω τα μήλα σε λεπτή στρώση.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα μήλα ωραίο χρυσό χρώμα. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο – είναι έτοιμο αν βγει στεγνή, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε το κέικ με φουντούκια από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το βγάζουμε από το ταψί και το τοποθετούμε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Πριν σερβίρουμε, αλείφουμε την επιφάνεια με το ζεστό μέλι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με άχνη και κανέλα.