Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο κέικ διατηρείται για περίπου 4 μέρες σκεπασμένο καλά. Αν θέλουμε να του δώσουμε μια πιο γιορτινή και επίσημη εμφάνιση, μπορούμε να το σερβίρουμε με γλάσο καραμέλας. Θα το φτιά- ξουμε ως εξής: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε 170 γρ. βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε 200 γρ. καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά. Προσθέτουμε 100 γρ. γάλα και αφήνουμε να πάρει ξανά βράση το μείγμα. Μετράμε 3 λεπτά από όταν αρχίσει να κοχλάζει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και να πήξει τόσο ώστε να μπορούμε να την περιχύσουμε πάνω από το κέικ χωρίς να στάζει πολύ, αλλά ούτε και να έχει σταθεροποιηθεί εντελώς.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 110 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη, ανοιχτόχρωμη ή σκούρα
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
- 180 ml πετιμέζι
- 180 γρ. ξινόγαλα λίγη κοπανισμένη καρυδόψιχα, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κέικ με πετιμέζι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) ή στους 160°C (με αέρα).
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 22 εκ.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μαλακωμένο βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα ανοιχτόχρωμο, κρεμώδες και αφράτο μείγμα.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια και το πετιμέζι.
- Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε στο μείγμα το μισό μείγμα αλευριού.
- Ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ενσωματώσουμε πλήρως το αλεύρι· ας μείνουν κάποια λευκά σημάδια εδώ κι εκεί).
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό ξινόγαλα και ανακατεύουμε ξανά.
- Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και το υπόλοιπο ξινόγαλα μέχρι να ενσωματωθούν, προσέχοντας όμως να μην ανακατέψουμε πολλή ώρα το μείγμα, γιατί θα αναπτυχθεί η γλουτένη του αλευριού και θα βγει σκληρό το κέικ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Χτυπάμε τη φόρμα δύο-τρεις φορές πάνω στον πάγκο μας, για να απλώσει καλά το μείγμα μέσα της.
- Τοποθετούμε στο δεύτερο (από κάτω) ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 45-55 λεπτά.
- Αν δούμε ότι παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα, ανοίγουμε τον φούρνο αφού περάσει ένα μισάωρο και καλύπτουμε το κέικ από πάνω χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε οπωσδήποτε με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα λεπτό μαχαίρι: Τα βυθίζουμε στο πιο ψηλό σημείο του κέικ και τα βγάζουμε. Αν είναι λερωμένα με υγρή ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Μόλις το βγάλουμε, αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Πασπαλίζουμε με κοπανισμένη καρυδόψιχα (αν θέλουμε) και σερβίρουμε.