
Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου
Αποθήκευση για αργότεραΤο αβοκάντο λειτουργεί σαν ένα επιπλέον βούτυρο χάρη στα πλούσια λιπαρά του, δίνει σώμα και πλούσια υφή σε αυτό το απλό και γευστικό κέικ. Η παρασκευή του είναι πανεύκολη και γίνεται απλά με καλό χτύπημα των υλικών στον πολυκόφτη μας, ο οποίος πρέπει να είναι μεγάλος για να χωρέσουν τα υλικά.
Αλέξανδρος Αλεξίου
Υλικά
- 250 γρ. σάρκα από αβοκάντο (ώριμα, αλλά όχι λιωμένα)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. μέλι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αυγά
- 180 γρ. αλεύρι μαλακό
- 50 γρ. σκόνη κακάο
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Διαδικασία
- Για το κέικ αβοκάντο, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 22 εκ.
- Ρίχνουμε στον κάδο ενός μεγάλου πολυκόφτη (όχι μούλτι, γιατί δεν χωράνε τα υλικά) τη σάρκα του αβοκάντο, τη ζάχαρη και το μέλι και τα χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν μια εντελώς λεία κρέμα.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά και εναλλάξ το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν εντελώς στην κρέμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και κοσκινίζουμε εκεί το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
- Ανακατεύουμε απαλά με ελαστική σπάτουλα μέχρι απλώς να ενωθούν στο μείγμα. Αδειάζουμε στο ταψάκι.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
- Έλέγχουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
- Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.