
Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης
Αποθήκευση για αργότεραΜια επική καρυδόπιτα, αρωματισμένη με αληθινή βανίλια και καλυμμένη με πλούσια κρέμα.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
Για το σιρόπι
- 450 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 450 ml νερό
- φλούδες από 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Για την καρυδόπιτα
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε μικρά κομμάτια + λίγο για το ταψί
- 300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4 μεσαία αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για το ταψί
- 200 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα + λίγα ακόμα τριμμένα για την επιφάνεια
- 1 λοβός βανίλιας (τον κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με τη λάμα του μαχαιριού ξύνουμε το εσωτερικό του για να μαζέψουμε τους σπόρους)
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
Για την κρέμα
- 400 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 100 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 90 γρ. ζάχαρη
- 3 κρόκοι μεσαίων αυγών
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα με κρέμα, αρχικά ρίχνουμε, σε ένα κατσαρολάκι, όλα τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, στον αέρα.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να τα «πάρει» το μείγμα μας.
- Αμέσως μετά, προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα, τους σπόρους της βανίλιας, τα καρύδια και όλα τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μεσαία ταχύτητα για μισό λεπτό.
- Τέλος, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, χτυπώντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί περίπου 25 x 35 εκ.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα και όσο είναι καυτή, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Κρέμα
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ποσότητα ζάχαρης.
- Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Προσθέτοντας στο τέλος το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
- Λίγο πριν βράσει το γάλα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα έντονα με ένα σύρμα.
- Αφού αδειάσουμε περίπου το μισό γάλα μέσα στο μπολ, βάζουμε το κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα πίσω στη φωτιά (μέτριας έντασης).
- Στερεώνουμε πάνω του ένα ψιλό σουρωτήρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα από το μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
- Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξύσματα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα περίπου κάθε μισό λεπτό, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς η κρέμα, τόσο που να μην αχνίζει.
- Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να λιώσει όλο.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην καρυδόπιτα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
- Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε.