Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια «έμπειρη» συνταγή για το παραδοσιακό κανταΐφι όπως το φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα. Σιροπιασμένο σωστά και με τα κλασικά ωραία αρώματα κανελογαρίφαλου.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 350 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας, λιωμένο
- 300 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1½ κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1½ κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
Για το σιρόπι
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 ml νερό φλούδα και χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κανταΐφι ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα υλικά του σιροπιού. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι. Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Ξαίνουμε το κανταΐφι πάρα πολύ καλά, για να ξεχωρίσουν οι ίνες που είναι κολλημένες μεταξύ τους. Ρίχνουμε από πάνω του το μισό λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε το βούτυρο να πάει παντού.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα θρυμματισμένα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας σε παραλληλόγραμμο. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του κανταϊφιού.
- Διπλώνουμε τα πλάγια προς τα μέσα και έπειτα τυλίγουμε σε ρολάκι. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
- Βουτυρώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού και τοποθετούμε δίπλα δίπλα τα ρολάκια μέχρι να γεμίσει το ταψί και να μη μείνουν κενά.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε τα κανταΐφια για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν και ροδίσουν, τους ρίχνουμε το κρύο σιρόπι όπως είναι καυτά και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά να το απορροφήσουν.