Αυτή η συνταγή για cupcakes σοκολάτας ετοιμάζεται εύκολα χωρίς μίξερ και αποτελεί μια… τρομακτική (!) απόλαυση για ένα παιδικό halloween πάρτι.
Φίλιππος Παπασπύρου
Υλικά
Για τα muffins
210 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
22 γρ. κακάο
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. γάλα
2 αυγά
100 ml ηλιέλαιο
65 γρ. σοκολάτα με 50-56% κακάο, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής (κατά προτίμηση σε μορφή πάστας)
Διαδικασία
Muffins
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Γεμίζουμε 10 φορμάκια για muffin (αν είναι μεταλλικά και δεν χρησιμοποιήσουμε χάρτινες θήκες, θα χρειαστεί να τα βουτυρώσουμε και να τα αλευρώσουμε). Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Αφήνουμε τα muffins να κρυώσουν καλά.
Επικάλυψη
Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό, το βούτυρο, την άχνη και τη βανίλια για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το μαύρο χρώμα, συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμη 10 λεπτά.
Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής στην άκρη της οποίας έχουμε εφαρμόσει μύτη σε σχήμα αστεριού και διακοσμούμε τα cupcakes φτιάχνοντας μια μεγάλη ροζέτα στο καθένα.