Ένα από τα δημοφιλή ινδικά γλυκά είναι αυτά τα ζυμαράκια με αρωματισμένο σιρόπι, με την ονομασία gulab jamun, που σημαίνει «δαμάσκηνα με γεύση τριαντάφυλλο».
Υλικά
Για το σιρόπι
450 γρ. ζάχαρη
6 σταγόνες ροδόνερο
4-5 κάψουλες καρδάμωμου (κακουλέ), κοπανισμένες
Για τη ζύμη
100 γρ. γάλα σκόνη
2 κουτ. σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουτ. γλυκού λεπτό σιμιγδάλι
2 κουτ. σούπας βούτυρο ghee
4 κουτ. σούπας γάλα, για ανάμειξη
24 κελυφωτά φιστίκια (Αιγίνης) (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα (ή ghee ή βούτυρο κλαριφιέ)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα gulab jamun (ινδικούς λουκουμάδες με ροδόνερο), ξεκινάμε με το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη με 850 ml νερό. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, έπειτα δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε ανακατεύοντας το ροδόνερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ζύμη
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το γάλα σκόνη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το βούτυρο.
Προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για να βγει μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 κομμάτια. Αν χρησιμοποιήσουμε φιστίκια, πιέζουμε κάθε κομμάτι της ζύμης στο κέντρο του για να γίνει ένα βαθούλωμα, βάζουμε στο βαθούλωμα ένα φιστίκι και μετά πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκι. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε φιστίκια, απλώς πλάθουμε κάθε κομμάτι της ζύμης σε μπαλάκι.
Ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τόσο λάδι μέχρι να καλύψει το 1/3 του σκεύους. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σε δόσεις τα μπαλάκια ζύμης και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Όταν βάλουμε όλα τα μπαλάκια στο σιρόπι, τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε περίπου 1 ώρα να απορροφήσουν το σιρόπι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε μεγάλο μπολ.