Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤο κέικ έχει πλούσια γεύση αμυγδάλου και στο εσωτερικό του είναι μαστιχωτό, όπως οι εργολάβοι.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
50 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) άχνη ζάχαρη
50 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 αυγό χτυπημένο ελαφρώς
60 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο, αλλά κρύο + λίγο για το σκεύος
Μυστικά
Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού ή 1 κουτ. σούπας ανθόνερο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το γρήγορο κέικ αμυγδάλου χωρίς γλουτένη, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πυθμένα μιας στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 15 εκ. Βουτυρώνουμε τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι μιας χρήσης ή μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με την άχνη, την κρυσταλλική ζάχαρη, το χτυπημένο αυγό και το λιωμένο βούτυρο.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ με μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Έπειτα το τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη. Έτσι διατηρείται για αρκετές ημέρες (εκτός ψυγείου).