Φωτογραφία: Στεφανία Βασιλείου
Αποθήκευση για αργότεραΤι θα λέγατε για ένα εύκολο και απολαυστικό γλυκό ψυγείου;
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
150 γρ. φουντούκια
600 ml (3 κούπες) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
300 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ
400 ml (2 κούπες) φρέσκο γάλα
1 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές
40 ml (3 κουτ. σούπας) κονιάκ ή μαύρο ρούμι ή Grand Marnier (προαιρετικά)
180 γρ. μαρμελάδα σμέουρο ή φράουλα ή κεράσι (αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με ελάχιστο βραστό νερό)
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το γλυκό ψυγείου με σαντιγί και σαβαγιάρ καβουρδίζουμε τα φουντούκια στον φούρνο, στους 160°C για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κοπανίζουμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια.
Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα. Αποσύρουμε, προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ και το ποτό (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά ο καφές.
Βουτάμε στο μείγμα γάλακτος-καφέ τα μισά σαβουαγιάρ ένα ένα, για περίπου 3 δευτερόλεπτα, και τα στρώνουμε μέσα σε ένα πυρέξ με διαστάσεις περίπου 32 x 24 εκ., έτσι ώστε να καλυφθεί όλος ο πυθμένας. Αν χρειαστεί, κόβουμε μερικά σαβουαγιάρ για να καλύψουμε τυχόν κενά.
Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα, σκορπίζουμε τα μισά καβουρδισμένα φουντούκια και απλώνουμε και τη μισή σαντιγί.
Βουτάμε και τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ στο μείγμα γάλακτος-καφέ και τα στρώνουμε πάνω από τη σαντιγί.
Από πάνω τους απλώνουμε όλη την υπόλοιπη σαντιγί.
Σκεπάζουμε το γλυκό με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή 1 βράδυ.
Πριν σερβίρουμε, σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα υπόλοιπα φουντούκια.