Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτά τα γλυκάκια είναι μαστιχωτά στο δάγκωμα σαν μπάρες και πολύ νόστιμα και υγιεινά, αφού δεν έχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και παίρνουν γλυκιά γεύση με φυσικό τρόπο, από τα ξερά φρούτα και την μπανάνα.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
2 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς τα κουκούτσια
2 ξερά βερίκοκα
2 ξερά σύκα
1 ώριμη μπανάνα
60 ml (4 κουτ. σούπας) λάδι καρύδας + 1 κουτ. γλυκού επιπλέον για το ταψί
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
250 γρ. νιφάδες βρόμης
60 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, κοπανισμένα σε μέτρια κομμάτια
Επικάλυψη
125 γρ. κουβερτούρα με στέβια, τεμαχισμένη
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το γλυκό με γκρανόλα και επικάλυψη σοκολάτας, χωρίς ζάχαρη προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις ή στους 160-170°C με αέρα.
Μουλιάζουμε τα ξερά φρούτα σε 250 ml βραστό νερό για τουλάχιστον 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε σε έναν πολυκόφτη μαζί με την μπανάνα, τα 60 ml λάδι καρύδας και τη σόδα, μέχρι να γίνει μια μαλακή πάστα. Αν δεν πολτοποιούνται καλά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη βρόμη και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λαδώνουμε με το επιπλέον λάδι καρύδας ένα ταψάκι 20 x 20 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να κρυώσει.
Επικάλυψη
Στο μεταξύ σπάμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά, να κρυώσει.
Αδειάζουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από την ψημένη βάση με τη βρόμη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη, και κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
Διατηρούνται για 5 ημέρες, σκεπασμένα καλά με μεμβράνη.