Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΔεν είναι κέικ, θυμίζει όμως πολύ τα mud cakes, τα λασπώδη κέικ των Αγγλοσαξόνων. Ωστόσο, ούτε εκεί μπορείς να κατατάξεις αυτό το πεντανόστιμο και πανεύκολο γλύκισμα. Η συνταγή είναι ένα εμπνευσμένο εφεύρημα της συνονόματης γιαγιάς της Σοφίας Συρίγου από την Κερατέα, μόνο που η εγγονή πρόσθεσε και καρύδα, για έξτρα άρωμα. Πάντως, το μυστικό της νοστιμιάς του γλυκού είναι το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με πέτσα και το καλής ποιότητας βούτυρο.
Σοφία Συρίγου
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
330 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
165 γρ. τριμμένη φρυγανιά
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
330 γρ. βούτυρο αγελάδας, καλής ποιότητας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμη, για το ταψί
500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
165 ml κονιάκ
1 κιλό γιαούρτι πρόβειο, παραδοσιακό (με πέτσα)
330 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
μπόλικη τριμμένη καρύδα, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
650 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
650 ml νερό
1/2 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε γιαουρτόπαστα, αρχικά ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
Σε μεγαλύτερο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το κονιάκ και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν καλά.
Προσθέτουμε σε δόσεις και εναλλάξ το μείγμα αλευριού και το γιαούρτι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ (ή με το φτερό του μίξερ), μέχρι να φτιάξουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα στο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί με διαστάσεις 30 x 40 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα, ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Το ύψος του γλυκού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2,5-3 εκ.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, για περίπου 45 λεπτά.
Το γλυκό αυτό δεν φουσκώνει σχεδόν καθόλου, βγαίνει συμπαγές και πυκνό.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στο ταψί.
Σιρόπι
Σε μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την καρύδα (αν βάλουμε) σε δυνατή φωτιά, για 2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χωρίς να σουρώσουμε το σιρόπι, το αδειάζουμε με μια κουτάλα, σε δόσεις, μέσα στο ταψάκι με το (κρύο πλέον) γλυκό.
Αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι το γλυκό να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει ξανά.
Κόβουμε τη γιαουρτόπαστα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε το καθένα με καρύδα (αν θέλουμε).