Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΔεν είναι μόνο ένα πολύ όμορφο στην όψη γιορτινό κέρασμα αλλά και μια νοστιμιά ιδιαίτερη, με τις εναλλαγές των υφών να ξαφνιάζουν ευχάριστα.
Σοφία Συρίγου
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας (10-11 φύλλα)
300 γρ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη, κατά προτίμηση σε γουδί
4 μπισκότα τύπου μιράντα, αλεσμένα σε λεπτά ψίχουλα (όχι σε σκόνη)
3 φρυγανιές, αλεσμένες σε λεπτά ψίχουλα (όχι σε σκόνη)
1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
30-33 λουκούμια κανονικού ή μεγάλου μεγέθους
125 γρ. ζάχαρη άχνη + άφθονη επιπλέον, για το «τύλιγμα»
Μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο την αγαπημένη μας γεύση στα λουκούμια (π.χ. τριαντάφυλλο, μαστίχα κ.λπ.) ή μείγμα τους, ώστε κάθε φλογέρα να είναι και μια γευστική έκπληξη. Αν επιλέξουμε σχετικά μεγάλου μεγέθους λουκούμια, θα βάλουμε ένα σε κάθε φλογέρα. Τα μικρότερα λουκούμια-μπουκίτσες θα μπουν ανά δύο. Κάθε πακέτο φύλλο κρούστας περιέχει 10-11 φύλλα, οπότε θα βγουν 30-33 φλογέρες, αφού κάθε φύλλο φτιάχνει 3 φλογέρες.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι, αρχικά σε καθαρή, στεγνή και επίπεδη επιφάνεια, απλώνουμε όλα τα φύλλα κρούστας το ένα ακριβώς πάνω στο άλλο.
Με ροδάκι της πίτσας ή με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβουμε όλα μαζί τα φύλλα κατά μήκος, σε 3 λωρίδες ίδιου πλάτους (συνολικά δηλαδή 30- 33 λωρίδες, ανάλογα με το αν το πακέτο περιέχει 10 ή 11 φύλλα αντίστοιχα).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τα μπισκότα και τις φρυγανιές.
Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε μπροστά μας μία λωρίδα φύλλου κρούστας και με πινέλο την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
Κατά μήκος της μίας στενής άκρης της λωρίδας βάζουμε 1 κουτ. γλυκού μείγμα καρυδιού-μπισκότου, φτιάχνοντας μια λεπτή γραμμή.
Παίρνουμε στις παλάμες μας ένα λουκούμι και το πλάθουμε να μαλακώσει λίγο και να γίνει ένα μπαστουνάκι με μήκος και πάχος όσο το μικρό δάχτυλο του χεριού μας.
Βάζουμε το λουκούμι πάνω στη γραμμή του μείγματος καρυδιού.
Πασπαλίζουμε με λίγη από τη μετρημένη άχνη.
Τυλίγουμε τη λωρίδα φύλλου σε ρολάκι, διπλώνοντας τις μακριές της άκρες λιγάκι προς τα μέσα, για να κλείσουμε τη γέμιση, και φτιάχνουμε ένα ρολάκι-φλογέρα.
Τη βάζουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με τη διπλωμένη της άκρη προς τα κάτω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Τακτοποιούμε τις φλογέρες τη μία δίπλα στην άλλη στο ταψί, σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους (δεν φουσκώνουν στο ψήσιμο).
Φουρνίζουμε και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Στη συνέχεια, τις τυλίγουμε σε μπόλικη άχνη, όπως τους κουραμπιέδες.
Τακτοποιούμε, τις φλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι, σε πιατέλα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με έξτρα άχνη, κοσκινισμένη.