Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΚληρονομιά από τη Βρετάνη αυτή η ωραία κρέμα, που ψήνεται στον φούρνο, σταθεροποιείται και κόβεται σε κομμάτια.
Υλικά
5 αυγά
135 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο στη μέση με μαχαίρι (το ανοίγουμε και παίρνουμε από μέσα τους μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους)
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, απύρηνα
50 γρ. ρούμι
λίγο βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους
Μυστικά
Αυτό το γλυκό είναι ωραίο και για ένα σπέσιαλ κυριακάτικο πρωινό.
Διαδικασία
Για τη Far Breton προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μείγμα ασπρίσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ραντίζουμε τα δαμάσκηνα με το ρούμι.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί διαμέτρου 20-22 εκ. (δεν χρειάζεται να το αλευρώσουμε) και αδειάζουμε το μείγμα.
Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα δαμάσκηνα, βυθίζοντάς τα στο μείγμα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά.
Σερβίρουμε το γλυκό, κατά προτίμηση χλιαρό.