Φωτογραφία: Θεοδόδης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η τάρτα μοιάζει με την πάστα φλώρα, αλλά έχει πιο τραγανή και λεπτή ζύμη. Βάζουμε όποια μαρμελάδα μάς αρέσει, ψήνουμε και απολαμβάνουμε.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο, σε κυβάκια + λίγο ακόμα για το σκεύος
- 1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
- 1 βάζο (περίπου 360 γρ.) μαρμελάδα της αρεσκείας μας, όπως βερίκοκο, κεράσι κ.ά.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ιταλική πάστα φλώρα σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Ρίχνουμε το αυγό και τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη.
- Πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Βουτυρώνουμε τα τοιχώματα και τον πυθμένα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 24-25 εκ.
- Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος ενός μέτριου μανταρινιού, και την υπόλοιπη την τοποθετούμε στο κέντρο της ταρτιέρας.
- Απλώνουμε, πιέζοντας με την παλάμη μας τη ζύμη ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ισόπαχα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε μία ισόπαχη στρώση πάνω στη ζύμη.
- Ανοίγουμε τη ζύμη που κρατήσαμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε 7-8 λωρίδες.
- Τοποθετούμε τις μισές πάνω στη μαρμελάδα, τη μία παράλληλα στην άλλη, αλλά σε κάποια απόσταση. Κολλάμε τις άκρες τους στη ζύμη της περιφέρειας, ώστε να κολλήσουν καλά.
- Τις υπόλοιπες λωρίδες τις τοποθετούμε κάθετα προς τις προηγούμενες.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να πλέξουμε τις λωρίδες καθώς τις βάζουμε, περνώντας τες μία από πάνω, μία από κάτω από την κάθε λωρίδα που συναντούν στο διάβα τους, πριν δηλαδή φτάσουν στην άλλη άκρη της ταρτιέρας.
- Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και η ζύμη να ψηθεί και να γίνει τραγανή.