Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΕίτε θα το σερβίρουμε σε βολικά κομμάτια είτε θα το απολαύσουμε ολόκληρο, δαγκωματιά δαγκωματιά.
Αντωνία Κατή
Υλικά
230 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για το σκεύος
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 αυγό μεγάλου μεγέθους
1½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 κουτάκια βανιλίνη)
130 γρ. (1 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
1 φλιτζ. τσαγιού σταγόνες κουβερτούρας
ελάχιστο αλάτι για την επιφάνεια
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια (αν χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα) και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα (αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, τις ρίχνουμε τώρα). Ανακατεύουμε ξανά.
Τέλος, ρίχνουμε και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Ψήνουμε το γιγάντιο cookie σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά (θα είναι μαλακό στην αφή, αλλά, καθώς κρυώνει σταδιακά, θα σφίξει).
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το cookie να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε.
Μυστικά
Μην παραλείψετε το ελάχιστο αλάτι στην επιφάνεια. Τονίζει όλες τις άλλες γεύσεις και «γαργαλάει» τον ουρανίσκο, προκαλώντας μια ευχάριστη έκπληξη.