Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκό με απίθανα δροσερή αίσθηση κει την πλούσια σε γεύση κρέμα να ισορροπεί τέλεια με το άρωμα και την αψάδα του λεμονιού.
Υλικά
- 500 γρ. ανθότυρο
- 100 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- χυμός + ξύσμα από 1 λεμόνι
- 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για τη βάση
- 100 γρ. λευκά αμύγδαλα
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
Διαδικασία
Βάση
- Για να φτιάξουμε το cheesecake λεμόνι, με γιαούρτι, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση.
- Χτυπάμε τα μπισκότα και τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη μέχρι να θρυμματιστούν. Αδειάζουμε σε μπολ.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε στο μπολ με τα μπισκότα και αμύγδαλα.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Αδειάζουμε σε φόρμα (αν έχουμε με αποσπώμενο πάτο) και πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και να σχηματιστεί μια ισόπαχη στρώση.
Κρέμα
- Μουλιάζουμε για 10 λεπτά τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ανθότυρο, το γιαούρτι, τον χυμό, το μέλι και το ξύσμα και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει χλιαρή.
- Στύβουμε τις ζελατίνες με τα χέρια μας και τις ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος.
- Αδειάζουμε στο μείγμα με το ανθότυρο και χτυπάμε στο μίξερ για να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε την κρέμα στη βάση με τα μπισκότα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, για να σφίξει.
- Σερβίρουμε με μαρμελάδα λεμόνι ή με γλυκό κουταλιού λεμόνι.