Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακά τα cantucci δεν περιέχουν κανένα αρωματικό, αλλά εμείς εδώ προτείνουμε ξύσματα εσπεριδοειδών και βανίλια, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά. Επίσης, αντί αμυγδάλων, μπορείτε να βάλετε φουντούκια. Η συνταγή που δίνουμε εδώ τα κάνει πιο μαλακά από την αυθεντική τους συνταγή. Αν τα θέλουμε πιο σκληρά και θρυπτά, τα ψήνουμε στη δεύτερη φάση (αφού τα έχουμε κόψει σε φετάκια), αντί για 8 λεπτά συνολικά, 10-12 λεπτά.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
- 170 γρ. ζάχαρη
- ελάχιστο αλάτι
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 145 γρ. αμύγδαλα με το φλούδι τους, ψημένα, ανάλατα
Προαιρετικά
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα cantucci προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Στο κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα προαιρετικά υλικά (ξύσματα και βανίλια), αν τα χρησιμοποιήσουμε.
- Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε τα υλικά πρώτα με το φτερό και στη συνέχεια με τον γάντζο για ζύμες, μέχρι να γίνουν ένα σχετικά σφιχτό και ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σκορπίσουν στη ζύμη ομοιόμορφα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα κομμάτια.
- Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μπαστούνι και τα ρολάρουμε για λίγο πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια, για να γίνουν κυλινδρικά. Αν κολλάνε στα χέρια μας, τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.
- Τα πιέζουμε λίγο με τις παλάμες μας, για να πλατύνουν ελαφρώς και να αποκτήσουν πλάτος περίπου 4 εκ.
- Μεταφέρουμε με προσοχή τα μπαστούνια στη λαμαρίνα, σε απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν.
- Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι για 18-20 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα μπαστούνια να κρυώσουν για 5 λεπτά.
- Τα μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής με προσοχή (είναι κάπως μαλακά και μπορεί να κοπούν) και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε περίπου 20 φέτες το καθένα, πάχους 1-1,5 εκ.
- Αραδιάζουμε τις φέτες σε μονή στρώση πάνω στη λαμαρίνα και φουρνίζουμε ξανά.
- Ψήνουμε τις φέτες για 4 λεπτά, τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.