Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤέτοια απίθανη, μοσχοβολιστή βασιλόπιτα δεν θα τη φτιάχνουμε μονάχα τις ημέρες των γιορτών, αλλά όλο τον χειμώνα!
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Κέικ
- 1 1⁄2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα σταφίδες, ψιλοκομμένες
- 3/4 κούπας βούτυρο, κομμένο σε κύβους + λίγο για τις φόρμες
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 3/4 κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
Κρέμα τυριού
- 1 συσκευασία (300 γρ.) τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 1 χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια, προαιρετικά
Για τη διακόσμηση
- καρύδια, ξυλάκια κανέλας
- φρέσκα φύλλα δάφνης
- κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Για το κέικ
- Για τη βασιλόπιτα σαν τούρτα με μπαχαρικά και κρέμα τυριού ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες διαμέτρου 20-22 εκ. (ή δύο τσέρκια που θα κλείσουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις σταφίδες, το βούτυρο και τα μπαχαρικά.
- Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ζεσταθεί το μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα.
- Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σιγά σιγά στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε και τα καρύδια.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνει μια μαρέγκα που σχηματίζει μαλακές κορυφές.
- Στη συνέχεια «διπλώνουμε» τη μαρέγκα προσεκτικά μέσα στο μείγμα του κέικ, δηλαδή την ενσωματώνουμε σε δόσεις ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Χωρίζουμε στα δύο το μείγμα και το αδειάζουμε στις προετοιμασμένες φόρμες.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 40 λεπτά και δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα: τρυπάμε ένα κέικ στο κέντρο και αν βγει λερωμένη με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τα τσέρκια και έπειτα τα αφήνουμε σε συρμάτινες σχάρες, για να κρυώσουν εντελώς.
Για την κρέμα τυριού
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε λίγο ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα καρύδια.
Για την συναρμολόγηση
- Τοποθετούμε το ένα κέικ πάνω σε μια πιατέλα, απλώνουμε πάνω του περίπου τη μισή κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ.
- Το καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με καρύδια, ξυλάκια κανέλας, φρέσκα φύλλα δάφνης, φρέσκα κλωνάρια δεντρολίβανου και ζάχαρη άχνη.
- Διατηρούμε στο ψυγείο.