Από το βιβλίο Παραμύθι χωρίς όνομα δανείζεται κάποια συστατικά η σεφ Νένα Ίσμυρνόγλου, κι επινοεί αυτό το επιδόρπιο χρησιμοποιώντας δυτικότροπες τεχνικές, και δη της γαλλικής κουζίνας.
Υλικά
Για τα αχλάδια στο κρασί
8 αχλάδια κρυστάλλια, ώριμα, αλλά σκληρά
550 ml Μαυροδάφνη Πατρών
200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
1/2 λοβός βανίλια (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του μισού λοβού) ή 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κόκκοι μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας
200 γρ. λευκή κουβερτούρα καλής ποιότητας
80 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
30 γρ. βούτυρο αγελάδας
30 ml τσίπουρο
Για το σερβίρισμα
καβουρδισμένα φουντούκια, χοντροσπασμένα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε αχλάδια σε γλυκό κρασί και σάλτσα λευκής σοκολάτας, ξεκινάμε καθαρίζοντας προσεκτικά τα αχλάδια με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά, αφήνοντας άθικτο το κοτσανάκι.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς, όρθια, και προσθέτουμε τα δύο κρασιά, τα σποράκια της βανίλιας (μαζί με τον λοβό) ή την υγρή βανίλια και το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Βγάζουμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
Σουρώνουμε το υγρό, το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ξανά τα αχλάδια. Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει το υγρό σε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα κατά μέρος.
Σάλτσα λευκής σοκολάτας
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος μαζί με το ξύσμα και, μόλις πάρει μία βράση, τη ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το τσίπουρο και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε τα αχλάδια όρθια σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και σκορπίζουμε πάνω τους τα φουντούκια.