Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΤα αχλάδια σε σιρόπι μέντας με σος σοκολάτας είναι επιδόρπιο με υπέροχη όψη, γλυκό όσο πρέπει, με τη δροσιά της μέντας και τη σος πικρής σοκολάτας να το συμπληρώνει χωρίς να κυριαρχεί.
Floris Costalas
Υλικά
12 μεγάλα αχλάδια
1/2 φλιτζ. τσαγιού αποφλοιωμένα αμύγδαλα
2 φλιτ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού νερό
2 κουτ. γλυκού υγρό άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζ. τσαγιού λικέρ μέντα
1/3 φλιτζ. τσαγιού καβουρδισμένο φιλέ αμύγδαλου
Για τη σος σοκολάτας
2 πλάκες πικρή σοκολάτα
1/2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Μυστικά
Εάν τα αχλάδια είναι άγουρα, θέλουν ακόμα 10 λεπτά βράσιμο μέσα στο σιρόπι. Αντί για λικέρ μέντα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λικέρ που έχουμε (π.χ. λικέρ βύσσινο). Το σιρόπι πρέπει να φτάνει το πολύ κάτω από τη μέση των αχλαδιών, αλλιώς επιπλέουν μέσα στη κατσαρόλα και δεν στέκονται όρθια. Μπορούμε να φτιάξουμε τα αχλάδια έως και 3 ημέρες πριν, αρκεί να τα βγάλουμε από το ψυγείο περίπου 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα αχλάδια σε σιρόπι μέντας με σος σοκολάτας αποφλοιώνουμε προσεκτικά τα αχλάδια, κρατώντας το κοτσάνι??? και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τον πυρήνα τους.
- Κόβουμε ελάχιστα τη βάση τους για να στέκονται όρθια.
- Γεμίζουμε με τα αμύγδαλα, 2-3 σε κάθε αχλάδι.
- Βάζουμε μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και δίνουμε στο σιρόπι μια καλή βράση, περίπου 7-8 λεπτά
- Αραδιάζουμε τα αχλάδια όρθια και προσθέτουμε τη βανίλια και το λικέρ.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται με ένα πιρούνι.
- Κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
Σος σοκολάτας
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με το μαχαίρι και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνουμε με αυτή τη σοκολάτα.
- Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 5-6 λεπτά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σος.
- Σερβίρουμε τα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο σιρόπι, λίγη σος σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμύγδαλου.