Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΕντυπωσιακό για να το σερβίρουμε ολόκληρο, αυτό το ανάποδο κέικ ανανά κλείνει το μάτι στο καλοκαίρι.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
Για το κέικ
- 270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. (1 κούπα + 2 κουτ. σούπας) ζάχαρη
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. (1/2 κούπα) γάλα, πλήρες
- 120 γρ. γιαούρτι (ό,τι είδος και λιπαρά θέλουμε)
- 2 βανιλίνες
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την επικάλυψη ανανά
- 1 μεγάλη κονσέρβα ανανάς
- 220 γρ. (1 κούπα + 2 κουτ. σούπας) καστανή ζάχαρη (ανοιχτόχρωμη)
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
- 4 κουτ. σούπας ρούμι ή κονιάκ
- 1 τσιμπιά αλάτι κερασάκια γκλασέ ή μαρασκίνο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ανάποδο κέικ ανανά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια στρογγυλή πυρίμαχη ή μεταλλική φόρμα ή ταρτιέρα με διάμετρο περίπου 25 εκ.
Επικάλυψη ανανά
- Στραγγίζουμε τις ροδέλες ανανά από το σιρόπι ή τον χυμό της κονσέρβας και τις ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το μαλακό βούτυρο, το ρούμι ή κονιάκ και το αλάτι μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα σαν αλοιφή. Το απλώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε μέσα στη φόρμα, απλώνοντας λίγο και στα τοιχώματα (μόνο 2 εκ., δεν χρειάζεται να τα καλύψουμε μέχρι πάνω).
- Τοποθετούμε μια ροδέλα ανανά στο κέντρο της φόρμας και γύρω από αυτήν τοποθετούμε όσες ροδέλες χωράνε, ώστε να καλυφθεί όσο καλύτερα γίνεται ο πυθμένας. Μπορούμε να κόψουμε τις ροδέλες στη μέση ή να τις τοποθετήσουμε έτσι που η μία να μισοκαλύπτει την άλλη, για να μη μείνουν μεγάλα κενά. Έπειτα, αν θέλουμε (δεν είναι απαραίτητο αυτό το στάδιο), κόβουμε κι άλλες ροδέλες στη μέση και τις βάζουμε στα τοιχώματα της φόρμας, με το κοίλο μέρος τους προς τα κάτω.
- Τοποθετούμε από ένα κερασάκι στο κέντρο κάθε ροδέλας που έχουμε βάλει στον πάτο.
Κέικ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε μια κανάτα δοσομετρητή ανακατεύουμε το γάλα με το γιαούρτι.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 1-2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και έπειτα ρίχνουμε τις βανιλίνες.
- Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού σε τρεις δόσεις εναλλάξ με το μείγμα του γάλακτος.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο κέντρο της φόρμας πάνω από τις ροδέλες ανανά και με μια σπάτουλα το απλώνουμε ομοιόμορφα (με προσοχή για να μην κουνηθεί ο ανανάς) σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά και δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέντρο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγει καθαρή (αυτό το κέικ είναι πιο ζουμερό από άλλα, επομένως κάποια ίχνη ζύμης πάνω στην οδοντογλυφίδα δεν μας πειράζουν).
- Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και τη φόρμα για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε το κέικ.
- Το κέικ αυτό τρώγεται και ζεστό και κρύο. Αν το προτιμάτε ζεστό, μπορείτε να το σερβίρετε αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο ή να ζεσταίνετε κάθε κομμάτι στον φούρνο, αμέσως πριν από το σερβίρισμα.