Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα από τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά ταψιού σε μια εκδοχή ιδιαίτερα αφράτη και νόστιμη. Το ραβανί όπως πρέπει να είναι! Με βούτυρο κι ένα ντελικάτο σιρόπι.
Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Υλικά
1/2 κούπα (100 γρ.) ζάχαρη
220 γρ. βούτυρο αγελάδας + επιπλέον για το ταψί
2 κούπες (340 γρ.) σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα (130 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.
5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
2½ κούπες (300 γρ.) ζάχαρη
2½ κούπες (300 ml) νερό
2½ κούπες (300 ml) νερό 1 φλούδα λεμονιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ραβανί πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψί 20 x 20 εκ.
Xτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα, και στη συνέχεια το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και αφράτη ζύμη.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα. Την ανακατεύουμε μέσα στη ζύμη απαλά με κουτάλι.
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ελέγχουμε, τρυπώντας με τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, το ραβανί είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε, κόβουμε το ραβανί σε κομμάτια και αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. (Μετράμε από τη στιγμή που το υγρό αρχίζει να κοχλάζει.)
Αποσύρουμε από τη φωτιά και, όπως είναι ζεστό το σιρόπι, το περιχύνουμε πάνω στο κρύο ραβανί.