Υλικά
-10 φύλλα κρούστας (1 πακέτο - 450 γρ.)
-300 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για τη γέμιση
-200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροαλεσμένη στον πολυκόφτη
-250 γρ. λευκά αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα στον πολυκόφτη
-2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, τριμμένο
-1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
-1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
-1/2 κουτ. γλυκού κακουλέ, σε σκόνη
-1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
-1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
-2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
Για το σιρόπι
-550 γρ. ζάχαρη λευκή
-400 ml νερό
-200 ml χυμός πορτοκαλιού
-1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Γέμιση: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει, και αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί.
Απλώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο, και κόβουμε τις άκρες που προεξέχουν. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά, για να κρυώσει το βούτυρο.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.)
Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει.