Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΚλασική συνταγή για το πολυαγαπημένο γαλακτομπούρεκο με μια πλούσια γαλατένια σιμιγδαλόκρεμα. Ένα ιδανικό κέρασμα για όλες τις περιστάσεις.
Υλικά
350 γρ. φύλλο κρούστας (περίπου 10 φύλλα)
7 κούπες (1.400 γρ.) φρέσκο γάλα πλήρες
150 γρ. βούτυρο αγελάδας + 50 γρ. επιπλέον, για τα φύλλα, λιωμένο
4 αυγά
1½ κούπα (300 γρ.) ζάχαρη
3/4 κούπας (130 γρ.) σιμιγδάλι χοντρό
ξύσμα 1 λεμονιού
1/4 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
Σιρόπι
1 + 3/4 κούπας (350 γρ.) ζάχαρη λευκή
2 κούπες (400 ml) νερό
χυμός 1 λεμονιού
Διαδικασία
Σιρόπι
Για να φτιάξουμε γαλακτομπούρεκο, πρώτα Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά. Μετράμε από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τα 2/3 κούπας βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει και να γίνει παχύρρευστη κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψί 30 x 40 εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Φροντίζουμε να καλύπτουν καλά τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνουμε τις άκρες τους να κρέμονται προς τα έξω.
Αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις βουτυρώνουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά. Στριμώχνουμε τις άκρες τους να περάσουν ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του ταψιού.
Χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες. Δεν το καλύπτουμε, για να μείνει τραγανό.