Κείμενο: Άγγελος Ρέντουλας
Στις καυτερές κόκκινες πιπερίτσες, τα σπετζάκια, χρωστάει το παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό το όνομά του και επομένως το εν λόγω υλικό θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ στην παρασκευή του. Ανάλογα με τις αντοχές μας στο καυτερό, προσθέτουμε, λοιπόν, τα αντίστοιχα σπετζάκια. Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος καυτερής πιπεριάς βρίσκουμε, κόκκινη ή πράσινη, μικρή ή μεγαλύτερη, φρέσκια ή αποξηραμένη, ψιλοκομμένη ή ολόκληρη. Μια άλλη καλή λύση είναι το καυτερό μπούκοβο. Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα καυτερά, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουμε να δοκιμάσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή πιπερίτσα ολόκληρη, ώστε να δώσει μεν μια πικάντικη χροιά στο φαγητό, αλλά να την αφαιρέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να μην την καταναλώσουμε.