- Προτιμάμε τα φασολάκια που έχουν έντονο πράσινο χρώμα, ζωηρό.
- Αποφεύγουμε όσα έχουν κηλίδες, σημάδια ή είναι κιτρινισμένα και όσα έχουν ίνες.
- Διαλέγουμε όσα είναι σφριγηλά.
- Πρέπει να σπάνε και όχι να κόβονται· αυτό είναι σημάδι πως η επιδερμίδα τους έχει ικανοποιητική υγρασία και δεν έχουν ξεραθεί τα σπέρματα.
- Από τα αμπελοφάσουλα προτιμάμε όσα έχουν σκούρο, έντονο χρώμα.
- Τα τσαουλιά προσέχουμε να μην είναι φουσκωμένα· θα πρέπει να ξεχωρίζουμε με την αφή τους λοβούς που βρίσκονται στο εσωτερικό και να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στον εξωτερικό φλοιό και τα σπέρματα.