Κείμενο: Άγγελος Ρέντουλας
Τα καλαμάρια και τα θράψαλα που γεμίζουμε με ρύζι, όταν μαγειρεύονται, έχουν την τάση να διογκώνονται πολύ και να «σκάνε». Για το λόγο αυτό προσέχουμε δύο πράγματα: πρώτον, δεν τα γεμίζουμε με τη γέμιση έως πάνω και, δεύτερον, κάνουμε μια πολύ μικρή τομή ή τρυπούλα στην άκρη τους, όχι από την πλευρά του ανοίγματος, αλλά από την άλλη, όταν πια τα έχουμε γεμίσει. Έτσι απελευθερώνεται ο ατμός που εγκλωβίζεται στα μαλάκια στο μαγείρεμα.