Κείμενο: Νένα Δημητρίου
Για μη «μαυρίσει» ή μουχλιάσει ο πελτές που μας περίσσεψε, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ωμό, ως άλειμμα για μεζεδάκι της στιγμής. Ψήνουμε μερικές φέτες ψωμιού στο γκριλ, για λίγα λεπτά μέχρι να χρυσίσουν, αλείφουμε τις φέτες με πελτέ, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο) και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίγανη. Μπορούμε να προσθέσουμε κάπαρη, ελιές ή και φιλετάκια αντζούγιας, αν μας βρίσκονται.