Κείμενο: Άγγελος Ρέντουλας
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ξερά φρούτα στο φαγητό, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μαλακώσουν μεν και να «ανταλλάξουν ιδέες» με τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού, αλλά να μη λιώσουν και χαλάσουν την όψη του. Για αυτό το λόγο δεν τα βάζουμε από την αρχή. Για μαγειρευτά στην κατσαρόλα φροντίζουμε να τα βάλουμε γύρω στα 15-20 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ενώ για φουρνιστά γύρω στα 30 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμό τους.
Προσοχή: τα ξερά φρούτα πρέπει να μπαίνουν σε φαγητά που έχουν ζουμί ή σάλτσα, αλλιώς πρέπει προηγουμένως να τα έχουμε ενυδατώσει μουλιάζοντάς τα σε χλιαρό νερό για περίπου 15 λεπτά.