Κείμενο: Βιβή Κωνσταντινίδου
Σε όσα πιάτα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σύγλινο, αναγκαστικά θα «πάρουμε» μαζί και μπόλικο από το πεντανόστιμο αλλά βαρύ χοιρινό λίπος του. Για να το ελαφρύνουμε λίγο, το αχνίζουμε πρώτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, μαζί με 2 - 3 κουταλιές νερό. Το λίπος που θα μείνει στο τηγάνι το αχρηστεύουμε, ενώ το σύγλινο, πιο ελαφρύ πια, το προσθέτουμε στο φαγητό μας λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά του.