Κείμενο: Άγγελος Ρέντουλας
"Δεν πετάμε τίποτα" συμβουλεύουν μάγειρες και σεφ κι ένας τρόπος να το κάνουμε πράξη στην κουζίνα είναι η παρασκευή σπιτικών ζωμών. Σκληρά κοτσάνια μυρωδικών, εξωτερικά φύλλα και κοτσάνια λαχανικών, κόκκαλα από κρεατικά, κεφάλια και κόκκαλα από ψάρια, κελύφη και κεφάλια από γαρίδες είναι μερικά από τα υλικά που κρατάμε και αξιοποιούμε. Κάνουμε τις ομαδοποιήσεις και τα συνταιριάσματα που μας αρέσουν και ξεκινάμε συνήθως με σοτάρισμα των υλικών σε ελάχιστο λάδι (ώστε να πάρουμε τα λιποδιαλυτά τους αρώματα), σβήσιμο με λίγο κρασί, προσθήκη νερού, ενίσχυση με κάποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό ακόμη (αν δεν είναι αρκετά αυτά που έχουμε βάλει) και σιγανό βράσιμο για αρκετές ώρες. Το αποτέλεσμα; Νόστιμος, σπιτικός ζωμός, νοστιμότερος από τους έτοιμους.