Συνταγή: Νένα Δημητρίου
Ξύλινα ή μεταλλικά καλαμάκια; Πότε είναι έτοιμη η θράκα και πώς προετοιμάζουμε τη ψησταριά; Όλα τα μυστικά για να γίνουμε μάστορες στο ψήσιμο.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια, θα πρέπει πρώτα να τα μουλιάσουμε σε νερό, για να μην καούν κατά το ψήσιμο. Αν έχουμε μεταλλικά ανοξείδωτα σουβλάκια, δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία - είναι καλύτερα γιατί διαχέουν τη θερμότητα στο εσωτερικό κάθε κεμπάπ, διευκολύνοντας το ψήσιμο.
- Η θράκα στα κάρβουνα είναι έτοιμη όταν έχει σταματήσει να βγάζει φλόγα και καπνό. Πρέπει το χέρι μας να μπορεί να αντέξει από πάνω της για 2 - 3 δευτερόλεπτα σε ύψος περίπου 10 εκ. από την επιφάνειά της. Τότε λαδώνουμε καλά τη σχάρα, τη βάζουμε πάνω στη φωτιά και τοποθετούμε πάνω τα κεμπάπ.
- Για τις ψησταριές με γκάζι υπάρχει θερμοστάτης, που μας υποδεικνύει την κατάλληλη θερμοκρασία. Χρησιμοποιούμε τη σχάρα και όχι την πλάκα, ώστε να στάζουν τα λίπη.
- Για το ψήσιμο στο γκριλ του φούρνου είναι σημαντικό να το έχουμε προθερμάνει στην πιο υψηλή θερμοκρασία του φούρνου. Βάζουμε τα κεμπάπ στη σχάρα και όχι στη λαμαρίνα. Φροντίζουμε να στερεώσουμε σε χαμηλότερη θέση ένα ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν μέσα τα περιττά λίπη και να μη μυρίσει ο φούρνος τσίκνα. Ψήνουμε με την πόρτα μισάνοιχτη.
- Πρέπει να θυμόμαστε τη σειρά με την οποία τα βάλαμε στη σχάρα ή στο γκριλ, έτσι ώστε να τα γυρίζουμε με προτεραιότητα και να μη μείνει κάποιο άψητο ή, αντίστοιχα, παραψηθεί.
- Τα κεμπάπ χρειάζονται δυνατή φωτιά και αραιά γυρίσματα, ανά 4 - 5 λεπτά περίπου.